Maak kennis met Luc Lodewijk.

In oktober 2016 werd Luc Lodewijk geboren, de zoon van initiatiefnemer Bauke Lodewijk. Toen hij amper zes weken oud was ging het mis. Luc werd apathisch en dronk niet meer. Met spoed werd Luc opgenomen in het UMC in Amsterdam. Na twee dagen op de intensive care te hebben gelegen werd het RS-virus (Respiratoir Syncytieel Virus) geconstateerd. Maar Luc was zo ernstig ziek dat de doctoren voor een raadsel stonden.

Uiteindelijk werd Luc naar de kinderafdeling van Tergooi in Blaricum overgeplaatst. Daar werd een hartruis ontdekt. De ruis duidde op een ventrikelseptumdefect (VSD) – een gaatje in het tussenschot van de hartkamers van het hart – met een vernauwing in de longslagader. Deze was tijdens alle voorgaande checks en de echo’s gemist. In de 20 wekenecho had deze dusdanige grote VSD opgemerkt moeten worden. Een wonder dat hij het overleefd heeft.

 

Luc is een hartekind. Doordat zijn hartje zo hart moest werken maakte zijn lichaam een extra kamer aan in het hartje. Na vele bezoeken aan het ziekenhuis werd besloten dat de enige optie een openhartoperatie was. Na een zware operatie is Luc 100% hersteld. Hij heeft heel veel geluk gehad.

De familie Lodewijk beseft zich dat gezondheid boven alles gaat, maar dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Om meer bewustwording te creëren en Stichting Hartekind te ondersteun besloot Bauke Knokken met je Hart te organiseren. Luc heeft geknokt, laten wij er samen voor zorgen dat andere kindjes dat niet hoeven te doen! Luc is nu een grote gezonde jonge aan het worden, die als klein mannetje al zegt dat hij later als hij groot is ook hartekind doctor word, om kindjes te helpen net als hij.

Wat doet een hartafwijking met je gezin?

Het is enorm belangrijk om dit bespreekbaar te maken. In onderstaande video doen verschillende ouders van Hartekinderen hun verhaal over hoe is is om geconfronteerd te worden met deze situatie.